Snimanje promotivnog videa za Ministarstvo spoljnih poslova

Počeci srpske diplomatije se vežu za period srednjovekovne nemanjićke Srbije s kraja 12. i početka 13. veka. Veliki župan Stefan Nemanja, slanjem svog izaslanika 1188. godine u Nirnberg, koja je tada bila prestonica Svetog rimskog carstva , poslao je , kako se sada smatra, prvu srpsku diplomatsku misiju. Ova misija je urodila plodom jer su se Nemački car Fridrih I Barbarosa i Stefan Nemanja sreli godinu dana kasnije u Nišu. Uspeh tadašnje misije se uveliko zasnivao na dobrom govorništvu izaslanika i poruci koju on šalje. Današnjim razvojem tehnologije i tehnološkim dostignućima je omogućeno da se dobro govorništvo prenese mnogo brže i da bude vidljivije širom planete. Korporativni video ali i snimanje dokumentarnih videa omogućavaju da se značajne ideje prenesu širokom auditorijumu za vrlo kratke rokove. Dostupnost ovakvih materijala putem društvenih mreža čini da snimanje korporativnih videa mora da bude podignuto na jedan zavidan nivo veštine i kvaliteta. Današnji zahtevi pred kojim se nalazi korporativni video jesu kako i na koji način predstaviti ideju kojom će se pokazati za kratko vreme suština, koja neće otperetiti primaoca, a koja će pokazati visok nivo kreativnosti i biti po nečemu drugačija od ostalih idejnih rešenja.
Svakako da se prikaz diplomatskih dešavanja razlikuje od npr. prikaza poslovnih delatnosti neke kompanije, ali su u segmentu zahteva za kvalitetom nalaze se na istom nivou.
Razvoj diplomatije u savremenom dobu prati pojava novih trendova i izraza poput elektronska diplomatija, sajber diplomatija i virtuelna diplomatija. Svi ovi izrazi upućuju da su brz razvoj interneta, mobilne telefonije, digitalnog snimanja bitno izmenili okruženje i način delovanja diplomatije. Brzo širenje informacija u realnom vremenu i pristupačnost video zapisa doveli su do toga da se informacija danas znatno razlikuje od nekadašnjih načina informisanja. Jasnost, kratkoća i brzo predstavljanje dešavanja kao i reakcije su postulat koji je važan za snimanje korporativnih videa. Izjave sa društvenih mreža, snimci događaja danas predstavljaju okosnicu dolaženja do onih kojima se ta poruka šalje. Današnja digitalna diplomatija sa upotrebom korporativnog videa i delovanjem na društvenim mrežama postaje način kreiranja i delovanja spoljne politike. Popularnost takve politike se često meri brojem reagovanja i praćenja na društvenim mrežama, dobrim i kvalitetnim prezentacionim materijalom. Današnje pravilo je da diplomatija, kao i kompanije, unajmljuje profesionalne usluge koji će im omogućiti kvalitetno snimanje videa, fotografija i promovisanje na najbolji način.
Na jedan ovakav zadatak je pozvana i ekipa Videoprodukcije koja je iskoristila svoje dosadašnje umeće da na pravi način predstavi našu diplomatiju povodom praznika Savindana.

Slični projekti